بهترین زبانهای برنامهنویسی برای طراحی سایت حرفه ای
در دنیای اینترنت ساخت و طراحی حرفه ای سایت نیاز به دانش و دانستن چند زبان دارد که میتوان با کسب اطلاع از آنها، یک سایت بسیار حرفه ای و کامل را طراحی کرد. با پیشرفتهای چشمگیری که در طراحی سایت و اینترنت به وجود آمده، زبانهای بسیار پیشرفته و کارآمدی ظهور کردهاند و این امر تا حدودی توانسته به طراحان وبسایت کمک و تا کار خود را به صورتی حرفهای تر و منحصربهفردتر انجام دهند.. برنامه نویسهای تحت وب یا طراحان وبسایت به دو دسته برنامهنویسهای سمت سرور یا Back-end و برنامه نویسهای سمت کاربر یا Front-end تقسیم میشوند و کسانی که به هر دو قسمت تسلط داشته باشند Full-stack developer نام میگیرند. در این مطلب قصد داریم به طور جامع و تخصصی هر یک از زبانهای برنامهنویسی در دو دسته سمت سرور و سمت کاربر را یک به یک شرح دهیم. با ما همراه باشید.
بهترین زبانهای طراحی سایت حرفه ای Front-end یا سمت کاربر (Client Side Programming)
زبانبرنامه نویسی سمت کاربر HTML
زبان برنامهنویسی سمت کاربر HTML در میان دیگر زبانهای برنامهنویسی تحتوب اولین زبان نشانهگذاری است که برای طراحی صفحههای یک وبسایت از آن استفاده میشود. در واقع HTML مخفف عبارت Hypertext Markup Language و به معنای زبان نشانهگذاری فرامتنی است. این زبان برنامهنویسی به طراحان و توسعهدهندگان حرفهای وبسایتها کمک میکند تا شکل ظاهری و ساختمان یا اسکلت سایت خود را به صورتی دلخواه طراحی کنند و دیزاینی زیبا و کارآمد را در سایت خود پیادهسازی کنند. در حقیقت HTML یک زبان برنامهنویسی برای طراحی صفحات وب است. این زبان ساختار صفحات وب را با استفاده از نشانهگذاری توصیف میکند. عناصر HTML بلوکهای ساختمان و اسکلت صفحات وبسایت شما هستند و این عناصر با برچسبها نمایش داده می شوند. یکی دیگر از قسمتهای مهم این زبان، تگها هستند. تگهای HTML تکههای محتوا، از جمله عنوان، پاراگراف، جدول، و غیره را برچسبگذاری میکنند. باید توجه داشته باشید که مرورگرها قادر به نمایش تگهای HTML نیستند، بلکه از آنها فقط برای نمایش محتویات صفحه استفاده میکنند. در کل میتوان HTML را یک زبان نشانهگذاری تحت وب برای طراحی سمت کاربری سایت دانست و با استفاده از آن میتوان طراحی سایت حرفه ای و سفارشی را امکانپذیر کرد.
CSS (Cascading Style Sheets)چیست؟
برای طراحی سایت حرفه ای یکی از مورد نیازترین زبانهای برنامهنویسی سمت کاربر، CSS است که امروزه به اساسیترین و کاربردیترین ابزار طراحی یک سایت تبدیل شده است.CSS یک زبان برنامه نویسی وب است که در حقیقت برای پر کردن خلاءهای زبان برنامهنویسی HTML طراحی شده است. این زبان برنامهنویسی قادر است تمامی طراحیها و تغییرات مورد نیاز صفحات وبسایت شما را یک بار تعریف کند و آن را به صفحات مورد نیازتان اعمال کند. برای مثال ما در تمامی صفحات وب خود صد پاراگراف مشابه داریم که نیاز است در تمامی آنها یا بعضی از آنها تغییراتی ایجاد شود. مسلماً اعمال این تغییرات بر روی تمامی این پاراگرافها کاری بسیار وقتگیر است. اما با استفاده از CSS میتوانیم این عمل را در عرض چند دقیقه به صفحات وب انتقال داده و تغییرات را اعمال کنیم. همچنین فرض کنید که یک وب سایت 10 صفحهای دارای تعداد بسیار زیادی مطلب است که نیاز به تغییر فونت دارند و برای تغییر آنها نیاز دارید برای تمامی متنها کدی را بنویسید ولی این کار بسیار سخت و وقتگیر است. حال شما میتوانید با تغییر یا نوشتن یک کد در CSS تمامی فونتها را تغییر داده و کار خود را پیش ببرید. CSS توصیف میکند که چگونه عناصر HTML روی صفحه نمایش داده شوند. این زبان برنامهنویسی میتواند طرح صفحات وب چندگانه را در یک زمان کنترل کند. به علاوهCSS موجب بهینه شدن و صرفهجویی در استفاده از تعداد زیادی از کدها میشود. این زبان برنامهنویسی در نهایت میتواند تنها با چند دستور کوچک موجب تغییر در دسته عظیمی از موضوعات وبسایت شما شود.
JavaScript یا JS چیست؟
طراحی حرفه ای سایت : جاوا اسکریپت یک زبان برنامهنویسی وب است که این امکان را به شما میدهد تا موارد پیچیدهای را در صفحات وبسایت پیادهسازی کرده و طراحی سایت حرفه ای را امکانپذیر کنید. هر بار در یک صفحه وب پیش از آن که اطلاعات استاتیک مثل بهروزرسانی محتوای به موقع، نقشههای تعاملی، انیمیشن دو بعدی، گرافیک سه بعدی، اسکرول کردن jukebox های ویدئویی، و… را به نمایش داده شود، میتوان با استفاده از زبان برنامهنویسی جاوااسکریپت چگونگی و ترتیب این اعمال را شرط گذاری کرد. جاوااسکریپت یک زبان برنامهنویسی پویا بر اساس شیگرایی Object-based است که در سمت کاربر و سمت سرور برای ایجاد ارتباط و تعامل بین صفحات وب به کار میرود. در قسمتی از سمت کاربر که HTML و CSS ساختار و اسکلت و همچنین شکل ظاهری سایت را تعیین میکنند، جاوااسکریپت چگونگی عملکرد و کارکردن صفحات وب را مدیریت میکند. جاوااسکریپت بیشتر در برنامههای تحت وب و مرورگرها استفاده میشود. موارد استفاده از این زبان برنامهنویسی عبارتند از: ایجاد شرایط و رفتار تعاملی بین صفحههای وبسایت، نمایش یا پنهان کردن اطلاعات با کلیک کردن بر روی دکمه، تغییر رنگ یک دکمه یا باکس پیام برای زمانی که ماوس را بر روی آن قرار میدهید، ایجاد یک اسلایدر برای صفحه اصلی وب سایت، ایجاد تایمر یا شمارنده در وب سایت، توانایی زوم کردن بر روی تصاویر، نمایش انیمیشنها به کاربر، ساخت برنامههای وب و موبایل، طراحی و ساخت وب سرورها و همچنین توسعه برنامههای سرور.
زبانهای برنامه نویسی سمت سرور Back-end یا (Server Side Programming)
در دنیای برنامه نویسی سمت سرور یا Server Side Programming پیشرفتهای چشمگیری صورت گرفته است و طراحان و شرکتهای برنامه نویسی وب در این حوزه فعالیتهای بسیار گستردهای را آغاز کرده و طراحی سایت حرفه ای را به عملی سادهتر تبدیل کردهاند. در برنامه نویسی سمت سرور که تفاوت بسیار زیادی با برنامهنویسی سمت کاربر دارد تمرکز طراح و برنامهنویس بیشتر بر روی اتفاقاتی است که در پشت صحنه وب سایت صورت میگیرد. برنامه نویسی سمت سرور ارتبات سایت را با بانکهای اطلاعاتی و دادههای وارد شده در هاست امکان پذیر میکند. در برنامهنویسی سمت سرور از زبان های ASP.NET, Python, C#, Java استفاده میشود که زبان بسیار قدرتمند PHP در صدر تمامی زبانهای برنامه نویسی سمت سرور قرار دارد.
موارد استفاده و عملکرد برنامه نویسی سمت سرور به شرح زیر است:
– ورود و ثبت نام کاربران را پردازش میکند
– صفحهها و اطلاعات درخواست شده را نمایش میدهد
– ارتباط بین صفحات وب و سرور و پایگاه داده (Database) را مدیریت میکند
– دستورات را در دیتا بیس انجام میدهد مانند پاک کردن، ذخیره کردن، به روز رسانی کردن
زبان برنامه نویسی سمت سرورPhp
Php یک زبان برنامهنویسی سمت سرور است که این توانایی را دارد تا ارتباطی میان صفحات وب و دیتابیس و همچنین تمامی دستورات پشت پرده سایت شما را انجام دهد. این زبان به راحتی میتواند با تمامی زبانهای برنامه نویسی ادغام شود. php یک زبان برنامهنویسی بسیار قدرتمند است که کدهای آن فقط بر روی سرور قابل فهم است و به صورت خروجی HTML و یا دیگر زبانها تولید میشود تا کاربران بتوانند آن را مشاهده کنند.
سخن آخر
زبانهای طراحی سایت حرفه ای به قدری گسترده و متنوع هستند که ما در این مقاله توانستیم تنها به مهمترین آنها اشاره کنیم. بدون شک با سرعت پیشرفتی که این زبانهای برنامهنویسی دارند، هیچ بعید نیست که تا چند سال آینده شاهد ایجاد تغییرات چشمگیر در آنها و ظهور زبانهای جدید و قدرتمند برای طراحی سایت حرفه ای باشیم. آنچه در این مطلب گفته شد تنها بخشی از دنیای بی حد و مرز زبانهای برنامهنویسی بود تا شما را با مفاهیم و زبانهای مهم این حوزه آشنا کنیم.